Párenie (kankovanie) líšok

fox-2576119_1280-1280x800

Párenie líšok prebieha za hlasného prejavu (tzv. kankania) od januára do marca. Kopulácia sa odohráva najčastejšie v brlohu a končí sa zviazaním partnerov tak ako pri vlkoch. Po 52-53 dňoch gravidity vrhá samica v brlohu 3 - 10 mláďat. Líščatám sa otvárajú oči po dvoch týždňoch a cicajú asi 6 týždňov. Už po mesiaci ich však samica začína prikrmovať natrávenou potravou. Keď hrozí líščatám v brlohu nebezpečenstvo, prenesie ich do iného úkrytu. Pri odchove mláďat často pomáha aj samec.

fox-3818359_1280Líščatá sa osamostatňujú vo veku 5 mesiacov, no istý čas sa ešte zdržiavajú v blízkosti rodičov. Pohlavne dospievajú koncom zimy a môžu sa dožiť až 12 rokov.

Líška je aktívna najmä za súmraku a v noci. Orientuje sa hlavne čuchom a sluchom, ale má aj dobrý zrak. Cez deň odpočíva, buď sa skrýva v húštine, alebo v niektorom brlohu.

Líška patrí medzi zver s celoročnou dobou lovu. Nepatrí medzi chránené živočíchy. Na lov líšok sa využívajú vábničky, ktoré napodobňujú zvuk zveri ako vtáky v núdzi, myšieho a hrabošieho pískania.

Zdroj: Encyklopédia poľovníctva, Jaroslav Červený, Pavel Hell, Jaroslav Slamečka a kolektív