Môže byť lacná termovízia kvalitná? Kde sú limity lacných termovízií?

Zvažujete kúpu termovízie, ale špičkové modely sú nad vaše finančné možnosti? Nevešajte hlavu, nič nie je stratené. Aj lacná termovízia môže byť kvalitná. Stačí len vedieť, kde ju hľadať. Viac sa o tom dozviete v našom článku.

lacná termovízia

Čo vieme o termovízii?

Termovízne prístroje sú veľmi užitočnou pomôckou nielen v poľovníctve, ale aj v stavebníctve, pátracích tímoch, hasičstve či pri detekcii úniku plynu. Využijú ju aj bežní nadšenci do turistiky pri svojich výletoch alebo na zbere húb. 

Tieto prístroje pracujú na podobnom princípe ako klasické nočné videnie, len s tým rozdielom, že nezbierajú zostatkové svetlo. Vystačia si totiž s infračerveným žiarením.

Vďaka tomu môžete s termovíznym videním veľmi ľahko a spoľahlivo detekovať zviera aj v úplnej tme, hmle alebo daždi. 

Počas dňa využijete termovíziu napríklad pri pozorovaní zvierat skrytých v kríkoch či vo vysokej tráve, a to aj na veľké vzdialenosti. Výhodou je tiež to, že termovízne predsádky sa dajú cez adaptér ľahko pripevniť na rôzne ďalekohľady.

Problémom však je, že tieto zariadenia nie sú práve najlacnejšie. Modernejšie termovízie s najlepšími parametrami na trhu sa pohybujú rádovo v tisíckach eur. Otázka preto znie: Splnia svoj primárny účel aj lacnejšie modely? Odpoveď na túto otázku je najlepšie hľadať v ich kladoch a záporoch. 

Vedeli ste, že…

…infračervené žiarenie bolo objavené v roku 1800 Williamom Herschelom, a to ako druh žiarenia nachádzajúceho sa za červenou farbou spektra?

Výhody lacnejších termovízií

Dobrou správou je, že aj lacnejšie termovízie (400 – 500 Eur) splnia svoj primárny účel, a to aj pri profi poľovníctve. V základe majú všetko to, čo aj drahšie modely – Wi-Fi, bluetooth, možnosť fotenia a nahrávania videí, funkcie pozorovania, sledovanie najteplejších teplotných cieľov, meranie vzdialenosti, jednoduché nabíjanie či prispôsobivé zaostrovanie obrazu.

Poteší vás aj ich príjemná váha (približne 250 g) a menšia veľkosť. Z toho dôvodu sú ideálne na nosenie vo vrecku či v bunde. Nie je preto problém ich kedykoľvek vytiahnuť a rýchlo použiť, napríklad pri dohľadávaní zveri alebo monitorovaní okolia na menšie vzdialenosti.

Vďaka zabudovanej bluetooth technológii si ich dokážete spárovať aj s počítačom a prostredníctvom Wi-Fi môžete cez aplikáciu sledovať obraz na mobile. Avšak ich najväčšou prednosťou, ktorá prekvapí aj skúsených poľovníkov, je ich veľká výdrž – 10 hodín nepretržitej prevádzky. Ani nabíjanie nie je problém – prístroj do plného stavu batérie (lítium iónová) nabijete približne za 1,5 hodiny, a to aj prostredníctvom powerbanky.

lacná termovízia 2

Nevýhody lacnejších termovízií

Najväčším záporom a obmedzením lacnej termovízie je malý objektív (okolo 6 mm). Lacnejšia termovízia teda nedokáže detekovať zver na také veľké vzdialenosti, ako je tomu pri drahších modeloch. Hranicou je približne 100 m pri menších zvieratách (zajace, kuny…) a 150 m pri vysokej zveri

Pri drahších modeloch môžete počítať s 19 až 35 mm objektívom. V ich prípade si vychutnáte oveľa jasnejší obraz a s lepším kontrastom.

Tip na lacné termovízie

Už nemusíte ďalej hľadať medzi hromadou ponúk lacnejších termovízií. V našom e-shope vám ponúkame produkty, ktoré vás rozhodne nesklamú:

  • Termovízia TETRAO Bubo H-6 Wi-Fi 50Hz – ľahké a kompaktné telo s hmotnosťou iba 250 g, obnovovacia frekvencia až 50 Hz, 6 mm objektív, jadro s rozlíšením 160x120 px a displej s rozlíšením 720×520px, Wi-Fi, Bluetooth, 4 farebné palety pre pozorovanie, softvér na spracovanie obrazu s redukciou šumu, mobilná aplikácia pre pre iOS a Android, výdrž batérie 10 h. Cena: 442 eur.
  • Termovízia HIKMICRO LYNX LC06 – kvalitné jadro s rozlíšením 160x120 px, LCOS displej 720x540 px, 6 mm objektív, digitálne zacielenie detailov, 3D digitálna redukcia ruchu v obraze, diaľkomer, Wi-Fi, moderné rozhranie typu USB-C, vodotesnosť IPX7, výdrž batérie viac ako 10 h, úsporný režim. Cena: 440 eur.

lacná termovízia 1

Záver

Konečný verdikt je jednoznačný a celkom prekvapivý. Áno, aj lacná termovízia môže priniesť uspokojivé výsledky a je cennou vecičkou vo výbave každého poľovníka. 

Príjemne vás prekvapí aj nízka hmotnosť a skladnosť. Z toho dôvodu sú tieto modely ideálne na rýchle dohľadávanie zveri na menšie vzdialenosti či na monitorovanie okolia za zníženej viditeľnosti. Oceníte aj veľkú výdrž batérie a porovnateľnú ostrosť a kontrast obrazu na menšiu vzdialenosť, ako pri drahších modeloch.