Ako vybrať fotopascu: Na čo si dať pozor pri nákupe

Výber fotopasce je potrebné si dôkladne premyslieť. V prvom rade je nutné zvážiť kvalitu fotiek a videí, ako aj možnosť zasielania údajov na diaľku priamo do mobilu. Okrem toho sa musíte rozhodnúť, koľko ste ochotní investovať. V našom článku sa dozviete, ako si pre seba vybrať to najlepšie a ako zvoliť ideálny pomer cena/kvalita. 

Posty Lovecká vášeň marec 2022

Ako funguje fotopasca?

Fotopasca pozostáva z fotoaparátu, pohybového senzoru, nočného prísvitu a rôznych ovládacích prvkov. Mala by tiež spĺňať vysoké nároky na odolnosť, vodeodolnosť a celkovú kompaktnosť. Prístroj sa zvyčajne napája bežnými AA batériami alebo pomocou externej batérie (12V). Existujú dokonca aj také modely, ktoré vydržia fungovať v nepretržitej prevádzke aj viac ako 12 mesiacov.

Základným princípom fungovania fotopasce je aktivácia pohybom. Úlohou pohybového senzora, ktorý sa nachádza na prednej strane fotopasce, je teda aktivovať fotoaparát v prípade, ak sa niečo v zornom poli pohne. Môžete ju veľmi jednoducho pripevniť na strom alebo stenu a zamaskovať tak, aby si ju nikto nevšimol.

TIP

Moderné fotopasce dokážu zachytené zábery zasielať ihneď na e-mail alebo prostredníctvom MMS. Ušetríte tým veľa času.

Dôležité parametre a funkcie

Pri výbere fotopasce je najdôležitejšie zvážiť, aká kvalita fotiek (deň/noc) bude postačujúca. Samozrejme, čím sú parametre prístroja lepšie, tým je vyššia aj cena. Zvážte preto aj to, koľko finančných prostriedkov ste ochotní investovať. Myslite tiež na to, že niekedy iba jedna fotopasca nestačí.

Dôležité parametre a funkcie fotopasce môžeme sumarizovať nasledovne:

 

  • rozlíšenie fotografií a videa,
  • počet snímkov za sekundu,
  • displej,
  • rýchlosť snímania,
  • nočný prísvit,
  • uhol záberu,
  • rozmery a hmotnosť.

 

Rozlíšenie fotografie a videa

Fotopasce dostupné na trhu ponúkajú rôzne rozlíšenia. Moderné modely pritom disponujú HD a Full HD rozlíšením videa. Minimálne požiadavky na rozlíšenie sú aspoň 18 Mpx pri lacnejších produktoch. Pár desiatok eur naviac vám však poskytne 30 Mpx a viac, čo už znamená krištáľovo jasný obraz. 

Displej

Fotopasce disponujú displejmi rôznej veľkosti. V súčasnosti je obľúbený priemer displeja 2 alebo 2,4 palca. Ide o veľkosť, ktorá umožňuje pohodlné prezeranie záznamov a ovládanie prístroja. Ideálne je, ak je displej umiestnený vo vnútri fotopasce, pretože tak nie je vystavený vplyvu počasia.

Senzor na snímanie pohybu pred fotopascou

Fotopasca rozoznáva pohyb pred ňou pomocou PIR senzora, ktorý je citlivý na infračervené žiarenie – teplo, ktoré vyžaruje každý teplokrvný živočích. Avšak je dôležité, aby snímková frekvencia bola dostatočná. Aj pol sekundy môže totiž spôsobiť, že namiesto peknej fotky dostanete v zábere iba rozmazaný objekt. Ideálna frekvencia snímania je aspoň 20 obrázkov za sekundu.

680x510x2022_01_07_12_12_IMG_4403.jpg.pagespeed.ic.IeXK6bKjwV

Nočný prísvit

Funkciou nočného prísvitu je osvetlenie priestoru v tme, a tým získanie detailných a farebných záberov aj v noci. Prísvit je pritom prakticky neviditeľný pre ľudské oko a rovnako i pre väčšinu zvierat. Najlepšie je, ak nie je viditeľný na prvý pohľad a s vlnovou dĺžkou 940 nm.

Uhol záberu

Pred senzorom fotopasce je vždy zabudovaný malý objektív s rôznymi optickými vlastnosťami. Z nich je veľmi dôležitý uhol záberu a ohnisková vzdialenosť. Tá určuje, či nasnímaný záber bude viac alebo menej širokouhlý – zorné pole fotopasce. Platí, že čím je širokouhlejší uhol záberu, tým viac toho fotopasca zachytí. Šírka záberu pohybového senzora by pritom mala byť aspoň 50°.

Rozmery a hmotnosť

Rozmery fotopasce sú limitované najmä veľkosťou displeja, ovládacími prvkami a množstvom funkcií. Drahšie modely dosahujú rozmery dlane a ich hmotnosť sa pohybuje od 150 do 400 gramov (bez batérií). 

U nás dostupné fotopasce

Sortiment v našom e-shope ponúka fotopasce v rôznych cenových hladinách. Z produktovej ponuky pre vás vyberáme nasledovné:

  • Fotopasca TETRAO Strix 18 – výborný pomer ceny a kvality prístroja. Má jednoduché nastavenie a používanie. Disponuje praktickými funkciami, snímačom s rozlíšením 18 Mpx a vysokým výkonom. Krásne fotografie vo dne aj v noci nie sú žiadnym problémom. Cena: 99,90 eur. 
  • Fotopasca TETRAO Spromise S328 30 Mpx 940nm MMS/4G – patrí k najpredávanejším a najspoľahlivejším fotopasciam na trhu. Ponúka výbornú výdrž batérií a rýchle snímanie záberov. Pohybový senzor snímača zachytáva pohyb až na 25 metrov. Výkonný prísvit umožňuje snímanie detailných záberov aj v noci. Cena: 299 eur.
  • Fotopasca TETRAO S688 4G – vysoko kvalitný model, ktorý umožňuje odosielať snímku prostredníctvom MMS a video prostredníctvom e-mailu, a to najmä vďaka kompatibilite so sieťou 4G. Disponuje zabudovaným 110° širokouhlým objektívom, takže vám neunikne žiaden dôležitý záber. Cena: 399 eur.
  • Fotopasca TETRAO Spromise S378 – absolútna jednotka na trhu fotopascí v pomere cena/výkon, pre ktorú je odosielanie videí samozrejmosťou. Disponuje výkonným neviditeľným prísvitom a veľmi rýchlym snímaním (30 Mpx). Cena: 439 eur.

27774-3_fotopasca-tetrao-spromise-s378-30mpx-940nm-4g-s-odosielanim-videa

Záver

Medzi najdôležitejšie funkcie a parametre fotopascí patrí rozlíšenie a rýchlosť snímania, nočný prísvit a uhol záberu. Pri výbere fotopasce je preto najdôležitejšie odpovedať si na otázku ohľadom kvality fotiek a videí. 

 

Pre nákup fotopasce v našom e-shope kliknite TU.