Termovízna predsádka – ako ju vybrať a na čo si dať pozor?

Potrebujete novú termovíznu predsádku? Na trhu je ich veľké množstvo, pričom disponujú celým radom užitočných funkcií. Čím viac funkcií prístroj má, tým vyššia bude aj cena. Väčšinou ale stačí nájsť rozumný kompromis. V článku vám poradíme, čo treba zohľadniť, aby ste termovíznu predsádku zbytočne nepreplatili a vybrali si skutočnú kvalitu.

Foto 1 do blogu predsádky

Termovízna predsádka – základná charakteristika

Ide o užitočný prístroj, ktorý využije každý poľovník. Rýchlo a jednoducho urobí z akéhokoľvek puškohľadu termovízny zameriavač. Tým, že disponuje citlivým senzorom, dokáže detekovať a rozoznávať objekty, osoby a zver na veľmi veľkú vzdialenosť. Platí to aj v úplnej tme, hmle či hustom daždi.

Termovízna predsádka je mimoriadne odolná a konštruovaná tak, aby odolala spätnému rázu výstrelov.

Čo je dôležité pri výbere termovíznej predsádky zvážiť?

Nech už kupujete akýkoľvek prístroj, pri jeho konečnom výbere je najdôležitejšie vyznať sa vo funkciách a parametroch, ktorými disponuje. Pomôže vám to lepšie sa rozhodnúť v prípade ďalšieho príslušenstva a dosiahnuť tak lepšie výsledky pri love. Pri výbere termovíznej predsádky patria medzi najdôležitejšie parametre nasledovné:

  • rozlíšenie senzora,
  • rozsah detekcie,
  • zväčšenie,
  • obnovovacia frekvencia,
  • priemer šošovky.

Rozlíšenie senzora

Ide o jeden z najdôležitejších parametrov, ktorý je nutné pri kúpe termovíznej predsádky zvažovať. Je to najmä z dôvodu, že rozlíšenie tepelného senzora sa líši od rozlíšenia ďalekohľadu

Udáva sa v počte aktívnych bodov (pixelov) na jednotku plochy – napríklad 384x288px. Existujú predsádky aj s vyšším rozlíšením – HIKMICRO THUNDER PRO TQ50C má rozlíšenie 640x512px. To sa označuje písmenami E, H a Q, pričom písmeno C označuje predsádku.

Užitočné je tiež vedieť, aká vzdialenosť je medzi jednotlivými pixelmi (udáva sa v μm). Tu platí, že čím je viac pixelov a menšia vzdialenosť medzi nimi, tým je obraz kvalitnejší a „hustejší“

Foto 2 do blogu predsádky

Rozsah detekcie

Rozsah detekcie sa vzťahuje na vzdialenosť, na ktorú môžete pozorovať objekt vyžarujúci teplo. Existujú prístroje, s ktorými spozorujete objekt aj na vzdialenosti viac ako 6 000 metrov – kvalitné modely s vyššou cenou.

Okrem toho existujú aj termovízne predsádky základnej úrovne s kratším rozsahom detekcie. Zvážte, v akých podmienkach budete poľovať a na aké vzdialenosti budete pozorovať zver. V našom e-shope vám ponúkame aj zlatú strednú cestu – model TH35PC pre detekciu do 3150 metrov.

Zväčšenie

Dôležitá je aj možnosť priblížiť si to, na čo sa pozeráte. V tomto smere stojí za zváženie určitý kompromis. Čím vyššie je totiž zväčšenie, tým viac to ovplyvňuje rozlíšenie obrazu, ktorý môžete pozorovať v diaľke.

Obnovovacia frekvencia

Obnovovacia frekvencia znamená čas, ktorý procesor v prístroji potrebuje na obnovenie obrazu. Všeobecným pravidlom je, že čím vyššia je obnovovacia frekvencia, tým jasnejší a presnejší bude obraz. Samozrejme, stúpa tým aj cena predsádky. 

TIP

Termovízne predsádky, ktoré si môžete kúpiť u nás v e-shope, disponujú aj Wifi pripojením, internou pamäťou na fotografie či videá a 4 režimami zobrazenia tepla. 

Priemer šošovky

Priemer šošovky zohráva dôležitú úlohu v tom, čo môžete cez ďalekohľad vidieť a v akej kvalite. Pamätajte, že zorné pole a priemer šošovky sú navzájom v priamoúmernom vzťahu. Znamená to, že čím väčší bude priemer, tým dosiahnete širšie zorné pole a väčšiu detekčnú vzdialenosť. Aj v tomto prípade je dôležité zvážiť prostredie, v ktorom budete loviť. Veľkosť šošovky môžete na výrobku nájsť pod číslami 19, 25, 35 či 50.

Tieto veľkosti sa hodia pre nasledovné varianty lovu:

  • 19 – 25 mm šošovka – výborný pomer cena/výkon. Ideálne pre streľbu na kratšie a stredné vzdialenosti. 
  • 35 – 50 mm šošovka – vhodné pre streľbu na stredné a väčšie vzdialenosti. Ideálne v prípade horšieho počasia.

Foto 3 do blogu predsádky

Záver

Pri výbere termovíznej predsádky je v prvom rade nutné zvážiť prostredie, v ktorom plánujete loviť a tiež vzdialenosť, na ktorú budete pozorovať zver. Tomu je následne potrebné prispôsobiť výber parametrov predsádky, najmä čo sa týka rozsahu detekcie a priemeru šošovky predsádky. 


Pre nákup termovíznej predsádky v našom e-shope kliknite TU.